Zakelijk bloggen – gastblog van Caroline D. van Wijk

Wat levert zakelijk bloggen op?

Wil je opvallen tussen je concurrenten en je onderscheiden op je vakgebied, begin dan met zakelijk bloggen. In een blog kun je laten zien hoe jij een opdracht aanpakt en waarin je bijzonder bent. Je kunt de diepte ingaan en laten zien wat je in huis hebt. Je kunt inspireren.

Vertrouwen
Bloggen wekt vertrouwen omdat je regelmatig waardevolle informatie biedt die je doelgroep direct aanspreekt en die ze direct kan toepassen met onmiddellijk resultaat. Net als een testverpakking van een nieuwe tandpasta of een plakje kaas op de markt. Eerst proeven, zonder verplichting om te kopen. Dat wekt altijd vertrouwen. Intussen maak je ze wel lekker.

Contact houden
Je houdt zo ook contact met je doelgroep. Mensen die ik zes jaar niet heb gesproken bellen mij op, omdat ze eindelijk toe zijn aan mijn diensten en ik zes jaar lang per blog contact met ze heb gehouden. Want je kunt niet elke maand bij iedereen koffie gaan drinken.

Wat houdt bloggen in?

Één aspect
Zakelijk bloggen is een verslag van een opdracht die je hebt uitgevoerd, waarin je inzoomt op één aspect. Het is dus geen compleet praktijkverslag, maar een onderdeel ervan in verhalende vorm.

Verhaal
Waarom verhalend? Verhalen spreken mensen aan en je klanten zijn altijd mensen. Al werken ze bij de allergrootste multinationals – het blijven mensen. Kijk naar het nieuws; een paar cijfers over vluchtelingen zijn schrijnend, maar het verhaal van één kind dat overlijdt grijpt iedereen aan en zet mensen in beweging.
Zelf heb ik ervaren dat klanten, kranten en gemeenten mij spontaan benaderen op basis van verhalen die ik online heb geplaatst. Ik ben echt niet de enige in mijn vak met mijn ervaring, maar het verhaal spreekt aan en overtuigt. Het verhaal zet in beweging. Dat geldt niet alleen voor mijn blog, maar ook dat van mijn klanten.

opscheppen: wees trots als een pauwBescheiden opscheppen in je zakelijke blog
Hoe zorg je dat je doelgroep jou erkent als deskundige, nadat je ze hebt aangesproken? Opscheppen is on-Nederlands. Vertel met enthousiasme over wat je gedaan hebt, maar wees daarin niet bescheiden. Maak het niet kleiner dan het is.

Advies
Je overtuigt helemaal als je de lezer een waardevol advies of een reeks tips geeft. Houd het klein en concreet en geef geen levensles.
Een klant van mij geeft bijvoorbeeld de tip om staand te vergaderen. Een andere klant adviseert om de diverse groepen bij een vergadering door elkaar te plaatsen. Doordat je naast iemand zit met andere belangen en een andere achtergrond, ga je anders het gesprek in en maak je eerder verbinding vanuit een gezamenlijk belang.

Dit zijn twee concrete tips die de lezer binnen een week kan uitproberen zonder enige verplichting. Want iemand die door googelen of social media op je website komt, wil zich nog niet meteen binden. Maar de tips werken wel direct. Je bewijst daarmee dat jij werk en leven van je lezer kunt verbeteren.

Afbreukrisico bij bloggen?

Veel ondernemers die niet eerder geblogd hebben, vragen mij naar het afbreukrisico.

Val je je klanten er niet mee lastig?
De meeste van deze ondernemers vrezen dat ze hun klanten lastig vallen met een nieuwsbrief waarin ze hun blogartikel versturen. Maar iedereen is online. Wat zoeken ze daar dan?
Jouw doelgroep heeft een specifieke behoefte en als ze daar waardevolle informatie over krijgen, val je ze niet lastig. In tegendeel. Zorg dus dat je waarde biedt en houd je uiteraard aan de privacywetgeving – nodig mensen uit zich in te schrijven en ga ze niet ongevraagd mailen. Geef bovendien steeds de mogelijkheid zich uit te schrijven.

Vervelende reacties
Ik leerde ooit dat er drie soorten reacties zijn op posts en blogartikelen: the good, the bad & the ugly.
Goede reacties zijn positief of ze vragen informatie. Prachtig. Bedank de afzenders en geef antwoord op hun vragen.

‘Slechte’ reacties komen met tegenargumenten of stellen je verhaal ter discussie, zoals deze paragrafen. Koester die, zelfs als ze boos zijn. Zij durven tenminste die vragen te stellen die anderen alleen maar denken. Geef er zorgvuldig en eerlijk antwoord op. Het kan net de drempel voor hen wegnemen. En voor degene die het wel dacht, maar niet durfde te schrijven.

Lelijke reacties zijn bijvoorbeeld spam om een andere website te promoten of dom gescheld. Die verwijder je zo snel mogelijk.

minder tijd nodig om te bloggen Kost het niet veel tijd?
Ja, een goed blogartikel kost even tijd om te schrijven. Zeker in het begin. Maar daar bied ik een structuur voor, zodat je eigenlijk alleen een paar vragen hoeft te beantwoorden. En anders kan ik je interviewen en werk ik het artikel voor je uit. In een blogartikel hoef je in principe nooit meer te vertellen dan je uit je hoofd al weet. Feitjes zijn minder belangrijk dan jouw parate kennis en recente ervaringen.

Waarschuwing: stoppen met bloggen omdat je na drie blogartikelen nog steeds geen resultaat hebt, is hetzelfde als stoppen met sporten omdat je na drie keer sportschool nog steeds geen resultaat hebt. Het is wel een kwestie van regelmaat en volhouden. Maar dan is het resultaat er ook naar!

Wanneer ga jij bloggen?

Nu wil jij natuurlijk nu ook gaan bloggen. Want over een jaar zou je willen dat je vandaag begonnen was. Hoe pak je dat aan? Wil je brainstormen? Neem dan contact met ons op. Het team van Albedo Online staat voor je klaar. De koffie wordt vers gezet.

 

Deze gastblog is van Caroline D. van Wijk

Caroline D. van Wijk van de Blogbijbel helpt je om je verkoop te ondersteunen met  blogs. Ze is de auteur van de Blogbijbel. Al velen zelfstandigen, dienstverleners en ondernemers volgden haar online cursus ‘Bloggen voor zelfstandigen’.